Nekaj dejstev o učinkovitem zdravljenju depresije

Od vseh možnih načinov zdravljenja depresije so ANTIDEPRESIVI daleč najbolj učinkoviti. Antidepresivi delujejo šele po 3 do 4 tednih rednega jemanja. Zaradi preprečevanja novih epizod jih je potrebno jemati do 2 leti. Opuščanje antidepresivov takoj ko se stanje malo popravi, poveča možnost ponovitve epizode depresije. Zmerna depresija se dobro pozdravi ob jemanju antidepresivov in mine hitreje, če človek izvaja različne dejavnosti, ki spodbujajo dobro razpoloženje.

Raziskave so pokazale, da so antidepresivi edino pri hudi depresiji prva izbira zdravljenja, saj so se pokazali kot najbolj učinkoviti. Pri blagi in zmerni depresiji pomaga kognitivno vedenjska terapija enako učinkovito kot antidepresivi.

SVETOVANJE je manj učinkovito od kognitivno vedenjske psihoterapije. Pri svetovanju strokovnjak daje nasvete in prejemnik jih upošteva ali pa tudi ne. Človek z depresijo lahko pridobi marsikaj s strani svetovanja npr. informacije glede zdravega življenjskega sloga, podporo pri soočanju z vsakodnevnimi težavami in pri iskanju lastnih/notranjih razlogov, da se depresivna motnja ponavlja. Zlasti pri blagi depresiji je svetovanje koristno in učinkovito. A že pri zmerni depresiji svetovanje ne pomaga več. Človek nima moči, volje in veselja, da bi se oprijel kakšne dejavnosti, saj komajda obvladuje že običajno življenje. Zato mu predvsem koristi kognitivno vedenjska terapija.

Pri KOGNITIVNO VEDENJSKI terapiji klient spoznava, kako misli vplivajo na čustva, telesne občutke in vedenje ter se nauči, kako lahko vpliva na svoje misli. Pri tej psihoterapiji se človek nauči tudi učinkoviteje soočati s stresnimi okoliščinami in zato postane bolj prožen. Knjige za samopomoč, ki uporabljajo kognitivno vedenjski pristop, so lahko tudi učinkovit pripomoček pri zdravljenju depresije. Najprej razložijo dogajanje z osebo, ki ima depresijo in nato preko nalog vodijo osebo k dejavnostim, ki depresijo manjšajo.

KAJ LAHKO NAREDI ČLOVEK SAM?

  • Hoja – 12.000 korakov dnevno je enako učinkovito kot tableta antidepresiva.
  • Se udeleži psihoterapije in krepi svoje sposobnosti soočanja s stresnimi okoliščinami.
  • Se umakne iz odnosov, ki izčrpavajo.
  • Se udeleži brezplačnih psihoedukacijskih delavnic (potekajo v zdravstvenih domovih v okviru Centrov za krepitev zdravja): „Podpora pri soočanju z depresijo“, „Podpora pri soočanju s tesnobo“ in „Podpora pri soočanju s stresom“.
  • Skrbi za dobro psihofizično kondicijo in zdrav življenjski slog.