Antidepresivi lahko omilijo negativne spomine, obenem pa izboljšajo splošni spomin

Raziskave kažejo, da pri hudi depresiji najbolj pomagajo antidepresivi. Pri zmerni in blagi depresiji pa je psihoterapija, natančneje kognitivno vedenjska terapija, enako učinkovit način zdravljenja kot zdravljenje z antidepresivi. Antidepresivi naj bi bili zato prva izbira pri zdravljenju samo ob hudi depresiji. Vendar raziskave kažejo tudi, da so to varna zdravila. Seveda niso brez neželenih učinkov in ti so lahko zelo neprijetni, vendar večinoma niso nevarni. Poleg tega antidepresivi ne povzročajo zasvojenosti.

Nedavna raziskava pa je pokazala še eno prednost antidepresivov: ti ne le omilijo negativne spomine, ampak obenem tudi izboljšajo splošni spomin. Gre za raziskavo, ki so jo opravili na Univerzi Rise v Združenih državah Amerike in v kateri so do omenjene ugotovitve prišli z vprašalniki, ki jih je izpolnilo 48 ljudi, starih od 18 do 35 let, ki so pred tem jemali antidepresive vsaj en mesec.

Glede na prednosti antidepresivov, ki jih kažejo raziskave, ta zdravila torej nikakor ni smiselno brezpogojno zavračati. Seveda pa jih tudi ne gre vedno brezpogojno sprejemati.

Viri:

- Antidepressants may reduce negative memories while improving overall memory, dostopno na internetnem naslovu https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230911141105.htm

- Nekaj dejstev o učinkovitem zdravljenju depresije, dostopno na internetnem naslovu https://www.omra.si/e-ucilnica/depresija1/nekaj-dejstev-o-ucinkovitem-zdravljenju-depresije/

- Antidepresivi, dostopno na internetnem naslovu https://www.omra.si/e-ucilnica/depresija1/antidepresivi/

<< Nazaj na zanimivosti o depresiji