Kaj lahko naredimo sami, da ugodno vplivamo na naše razpoloženje in počutje

Najnovejše raziskave potrjujejo, da je večina težav v duševnem zdravju v veliki meri lahko posledica medsebojnega učinkovanja vsaj treh dejavnikov:

- Družbenih, kot so izkušnje zanemarjanja ali zlorabe v zgodnjem otroštvu.

- Psiholoških, pri čemer se pomembno vlogo pripisuje temperamentu, vključno z nagnjenostjo k takojšnjemu in nepremišljenemu odzivanju (ali impulzivnosti) ter težavami pri nadzoru nad čustvi.

- Bioloških, kot je spremenjeno delovanje živčnih prenašalcev (nevrotransmiterjev) v možganih.

Zdravljenje duševnih težav z zdravili temelji na uravnavanju delovanja živčnih prenašalcev, vendar pa lahko tudi sami z majhnimi »triki«, dobrimi navadami, vplivamo na uravnoteženo delovanje našega hormonskega sistema, posledično pa na naše dobro telesno in duševno počutje in duševno zdravje.

Raven DOPAMINA ali hormona nagrade lahko v našem telesu zvišamo recimo z dejavnostmi, kot so: končanje naloge, ki smo jo začeli, praznovanje majhnih zmag, poslušanje glasbe, poskušanje česa novega …

OKSITOCIN ali hormon ljubezni lahko uravnavamo z igranjem z ljubljenčkom, z objemanjem, dotikanjem svojih bližnjih, z druženjem s prijatelji, z dajanjem komplimentov ali samo s tem, da naredimo kaj lepega za sočloveka.

SEROTONIN skrbi za ustaljenost razpoloženja, mi pa lahko poskrbimo za naš serotonin tako, da se zdravo in uravnoteženo prehranjujemo, meditiramo, smo telesno dejavni (tek, sprehod, kolesarjenje, tenis … skratka, s katero koli dejavnostjo, ki nam je všeč), gremo na zrak in sonce (v skladu s smernicami za izpostavljanje soncu).

ENDROFIN ali protibolečinski hormon ima zelo rad smejanje, namakanje v topli kopeli, jogo, umetniške dejavnosti (igranje inštrumenta, slikanje, itd.).

Več o tem, kako sta hormonsko ravnovesje in duševno zdravje povezana, pa v oddaji Poti iz labirintov iz dne 18. 1., ki jo soustvarjamo pod okriljem programa OMRA: https://www.agora.at/sendungen-oddaje/detail/which/poti-iz-labirintov.

<< Nazaj na zanimivosti o duševnih motnjah