Poišči pomoč

Doživljanje stresa je normalen in pričakovan odziv na epidemijo COVID-19!

Vsi se soočamo z nevarnostjo širitve epidemije COVID-19 in ukrepi za preprečevanje okužb so nam vsem spremenili vsakodnevno rutino. Nevarnosti, s katerimi se soočamo, in vse spremembe vsakdanjika nam povzročajo stres. Stres je normalen in pričakovan odziv na zaznano spremembo in je še toliko večji, če preti nevarnost. Stresni odziv pomeni, da se naše telo pripravi na učinkovito ukrepanje in je temelj samovarovanja.

Zaradi občutka stresa se lahko počutimo nekoliko slabše. Smo napeti, nemirni, nespeči, izgubimo smisel za humor. Postanemo nestrpni, neučakani, zahtevni do sebe in drugih. Lahko izgubljamo upanje in se predajamo črnim scenarijem. Manj dostopni postanemo za logične razlage.

Vse to je pričakovano in normalno. Prav tako je pričakovano in normalno, da se stresnega odziva lahko drug od drugega »nalezemo«. Tesnoba in strah sta čustvi, ki sta izjemno nalezljivi in v skupini ljudi, ki jih je strah za življenje, se lahko stopnjujeta do panike in groze. Vsi poznamo učinek stampeda.

Povsem normalno je tudi, da ljudje, ki smo tesnobni, prestrašeni in v stresu, iščemo bližino drugih ljudi. V primeru, da so drugi bolj umirjeni, se bomo z druženjem pomirili, če pa so še bolj prestrašeni in tesnobni ter v stresu, se bomo še bolj prestrašili tudi sami. Okoliščine epidemije pa nam narekujejo socialno izolacijo in na srečo imamo na voljo tehnologije, ki omogočajo druženje na daljavo.

Ljudje, ki so preboleli anksiozne motnje, depresijo ali pa se z njimi soočajo in jih še niso povsem premagali, lahko v času tako razširjenega stresa doživijo poslabšanje ali ponovitev anksiozne in depresivne motnje.

Ali vas zanima, do katere mere se je tesnoba zaradi epidemije s koronavirusom vtihotapila v vaše življenje? Izpolnite vprašalnik in poglejte rezultat.

Zanimivosti o stresu